Hvor meget lys skal der være i et køkken? 5 tips til et lækkert og lyst køkken

Skal du have dig et nyt køkken? Eller måske skal du have dit køkken renoveret? Eller måske er du bare ud i, at du gerne vil have ommøbleret dit køkken?

Du kunne måske godt tænke dig, at få et lysere køkken. Men det med bare at putte en masse lamper op, det er du ikke så meget til. Det er ikke nødvendigvis særligt pænt. 

Hvis det hele bliver for lyst og alt for blændende. Også er køkkener ofte hvide, og den hvide farve og overflade reflekterer lyset, så det kan hurtig blive for meget for øjnene.

Plus, det er nok kun det halve af lysene, der så er brug for. Hvad kan man så gøre?

Hold dig til en enkel belysning

Det med kun at have en enkelt lampe, som kan oplyse hele køkkenet, det kan noget. Det giver sådan en dejlig hyggelig og lidt sexet belysning. Der kommer naturligt lidt skygger og det gør det hele lidt mere frækt, på en eller anden måde.

Lidt mere naturligt lækkert. Man skal selvfølgelig bare være opmærksom på at belyse de rette hjørner.

Hvis man lykkedes at skabe sig en skygge, lige der, hvor man laver mad, så kan det straks blive lidt farligt at skære og lave varm mad!

Til gengæld har man mulighed for at vælge en lidt skarpere og lysere lampe, fordi den enkelte lampe skal belyse det hele ene og alene.

Hold dig til hjørnerne

Man kan også nøjes med at have en masse lamper, som bare alle sidder i hvert sit hjørne og lyser ind i rummet. Det er en god neutral belysning, som oplyser alle krogene.

På denne måde er du sikker på, at du får alt med, og du ikke skaber irriterende skygger, som kan ødelægge det hele. Dette er en praktisk løsning.

Til gengæld, så dræber du alle skygger, og det hele bliver lidt fladt. Det er ikke lige så sexet og ting kan godt se lidt kedeligt ud. Det kan endda påvirke din madlavning, hvis du ikke længere synes maden ser lækker ud i denne belysning.

Men hvis dette ikke går dig på, så er dette en smart belysning.

Sørg for kun at belyse den vigtige del

Du kan også finde midtpunktet, som består af at have lidt hjørnelys, for bare at skamme rammen, for hele køkkenet, men så have et klart lys lige i midten af rummet, som lyser direkte ned på det sted, hvor du arbejder på maden. med denne løsning kan du stadig holde køkkenet sexet og skyggefuldt, og så bare tænde midter-lyset, når du så skal til at arbejde.

På denne måde mister du ikke det praktiske! Det kræver lidt øvelse at finde den rette kombination og vinkel til denne løsning, men man skal omtrent kun bruge to til tre lamper. en til to hjørner lamper og så en i midten.

Du kan også bare bruge solens lys

Ideen er her, at du gør brug for sollyset så meget som muligt. Altså du skal nemlig ikke gøre brug af selve lamperne, men i stedet sørge for at sollyset kan komme ind i køkkenet. Det er noget med at få en masse vinduer og have nogle spejle, som kan reflektere lyset videre rundt i køkkenet. Det er så ikke så praktisk, når solen går ned.

Men her kan du bare få nogle almindelige loftslamper, som bare er der, så køkkenet kan blive belyst. Hovedideen er at gøre brug for selve solen.

Solens stråler er jo de mest naturlige lys vi har og derfor bare det pæneste lys. Så hvorfor ikke gøre brug af det, nu når det også er gratis!

Du kan også have bevægeligt lys

Dette er lidt en alternativ løsning. Men ideen er generelt at have en bordlampe inde i dit køkken. Ikke nødvendigvis en kontorlampe, de ville være lidt grimme i et køkken. Men du skal have dig en lampe, som du kan tage med rundt omkring i rummet.

Altså skal det være et du hele tiden kan stille rundt på og omstille belysningen på, hvis du har lyst til det.

På denne måde kan du hele tiden ændre på belysningen i dit køkken til det der passer bedste med stemningen og tiden på døgnet. Man kan få nogle rigtig pæne lamper, som heller ikke er for tunge, så du hurtigt og nemt kan løfte rundt på dem. Altså er du fuldkommen i kontrol over lyset her.

Bonus tip: benyt ild

Man kan også få en pejs eller andre former for belysning fra ild. Det er både dyrt og besværligt at starte op og få ind i sit køkken. Men det er rigtig pænt. Og det ser dyrt ud, så hvis du gerne vil vise dit køkken frem og vise, at du har styr på stilen, så er det ilden du skal have fat i!

Lyder det som noget for dig?

Menu
Top